VAIOS GANIS

- ORGANIC WINES -

VAIOS GANIS

- ORGANIC WINES -

Our story

ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Our Story

Η αυγή του 21ου αιώνα σηματοδοτεί ουσιαστικά και την επίσημη έναρξη της σύγχρονης ιστορίας μας, με την έναρξη της αμπελουργικής μας δραστηριότητας. Τα ερεθίσματα και οι ανησυχίες του ιδρυτή μας, Βάιου Γκανή, συνέπεσαν με την παγκόσμια ευαισθητοποίηση του κόσμου, τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών, για διαφάνεια στην παραγωγή και σεβασμό προς το περιβάλλον, μια κοινωνία προσανατολισμένη πλέον σε διαφορετικές αξίες.

Ενσωματώνοντας σύγχρονες τεχνικές στην παραδοσιακή τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας, αναπτύξαμε μια αειφόρα προσέγγιση στην οινοπαραγωγή, προσαρμοσμένη πλήρως στο μικροκλίμα της περιοχής μας, όπως και στις καλλιεργούμενες ποικιλίες. 

History of the family-owned vineyards

1920

Τη δεκαετία του 1920 καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η άμπελος στον τόπο που σήμερα στέκει το οινοποιείο μας. Τρεις γενιές πίσω, συναντούμε τον Κώστα Γκανή, αμπελουργό και οινοποιό, ο οποίος δούλευε την εύφορη γη της «αρχαίας Φθίας», κομμάτι της οποίας υπήρξε και η περιοχή της Θεσσαλιώτιδας και η σημερινή Βαρδαλή· φύτευε, κλάδευε, τρυγούσε και οινοποιούσε. Δυστυχώς, τα δύσκολα χρόνια των δεκαετιών ’40 και ’50 τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την αμπελοκαλλιέργεια.

1967

Όμως η γη δεν ξεχνά. Το 1967 ο Κωνσταντίνος Γκανής φυτεύει και καλλιεργεί έναν μικρό αμπελώνα δέκα στρεμμάτων, από τον οποίο τροφοδοτεί με κρασί κυρίως την τοπική αγορά, ενώ το 2001 ο αμπελώνας ξαναζωντανεύει πλήρως υπό τον Βάιο Γκανή, τέταρτης γενιάς αμπελουργό, με τη φύτευση Αγιωργίτικου, Ασύρτικου, Cabernet Sauvignon, Trebbiano και Gewürztraminer, σε μια έκταση τριάντα στρεμμάτων και σε διάταξη γραμμικού, υποστηλωμένου σχήματος.

2004

Το 2004 τα τριάντα στρέμματα γίνονται εβδομήντα και φυτεύονται Ροδίτης, Μαλαγουζιά και Ξινόμαυρο. Η καλλιέργεια και η οινοποίηση γίνονται πιο απαιτητικές, οι επιλογές αυξάνονται, οι πειραματισμοί αρχίζουν και δίνουν ποιοτικό κρασί, πάντα υπό τη σκέπη των αξιών που μας παρακίνησαν από την πρώτη στιγμή να ασχοληθούμε με την οινοπαραγωγή.

2007

Η ελληνική αγορά και ο χώρος της οινοποιίας καλωσορίζουν το οινοποιείο μας εν έτει 2007 και κυκλοφορούν οι πρώτες μας ετικέτες.

ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα ο αμπελώνας των Vaios Ganis Organic Wines εκτείνεται σε εμβαδόν 84 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 160 μέτρων, καλλιεργείται με βιολογικές-αναγεννητικές μεθόδους, όντας πιστοποιημένος από την TUV HELLAS και αντίστοιχα, τα κρασιά μας  φέρουν την επισήμΧανση βιολογικά και vegan. Διατελούμε επίσης μέλη του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ).

Personal Story of the Owner

Γεννημένος τη δεκαετία του ’60 στη Λαμία, ο Βάιος Γκανής μεγάλωσε και γαλουχήθηκε μέσα σε οικογένεια αγροτών, ενώ από τα εννιά του χρόνια έμαθε να δουλεύει τη γη, παρέα με τον πατέρα, Κων/νο Γκανή.

Μετά το σχολείο και τη θητεία του στον ελληνικό στρατό, φεύγει για τις ΗΠΑ και το Κλίβελαντ, όπου επιχειρεί στον κατασκευαστικό κλάδο. Αρχές του 2000 αποφασίζει πως επιθυμεί να αλλάξει εντελώς τη ζωή του. Καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις του διαδραματίζει η επίσκεψή του στους αμπελώνες της κοιλάδας Napa, στην Καλιφόρνια, εκεί όπου ο Βάιος «βλέπει» μια μικρογραφία του χωριού του, της Βαρδαλής Δομοκού και κάπως έτσι οραματίζεται την αναβίωση, τόσο του δικού του καλλιεργητικού πεπρωμένου -πίσω στην πατρίδα στο μεγαλύτερο μέρος των χωραφιών του, καλλιεργούνταν βαμβάκι και σιτάρι- όσο και τη σταδιακή αμπελουργική αναγέννηση της «Αρχαίας Φθίας».

VARDALI Domokós,
Fthiotis, Greece
350 10
+30 2232 061 133
+30 6973 341 604
info@ganis.gr

© 2025 Vaios Ganis / All rights reserved
Development by
ICON Web&Graphics